Raimon Roca i Ricart
![Raimon Roca - fotografia Josep M. roca Raimon Roca - fotografia Josep M. roca](https://raimon-roca.cat/wp-content/uploads/2022/03/Raimon-Roca.jpg)
(Vic, 1917 – Castellar del Vallès, 2013)
Raimon Roca i Ricart va néixer el 20 d’agost de 1917 a Vic i, cinc anys més tard, la seva família es va traslladar a Sabadell, on va veure aflorar la seva vocació artística.
Roca tenia disset anys i treballava de pintor de parets quan, marcat per la influència de Gimeno i Mir, va començar a elaborar les seves primeres obres de manera totalment autodidacta. Poc temps després, havent assistit a l’Escola d’Arts i Oficis de la localitat vallesana —amb mestres com Antoni Vila Arrufat o Joan Vilatobà, entre d’altres— i a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, va decidir convertir la pintura en el seu modus vivendi. I així va ser, doncs, ja l’any 1941, a l’edat de 24 anys, va fer la seva primera exposició a l’Acadèmia de Belles Arts i va suposar un èxit tan rotund que va vendre tota l’obra exposada.
![Raimon Roca - fotografia Josep M. roca Raimon Roca - fotografia Josep M. roca](https://raimon-roca.cat/wp-content/uploads/2022/03/Raimon-Roca-pintant.jpg)
Equidistant als diferents moviments artístics dels anys cinquanta i seixanta, Raimon Roca va seguir una tendència que podríem anomenar postimpressionista i que veiem reflectida en els seus nombrosos paisatges i també en els seus retrats i bodegons. Val a dir, però, que, essent com era un home i pintor de múltiples inquietuds, als inicis de la seva carrera pictòrica, Roca es va dedicar així mateix a la pintura mural de caràcter religiós i al disseny de vitralls.
Instal·lat a Castellar del Vallès des de 1946, després del seu matrimoni amb Dolors Roumens, va rebre la medalla de la Vila el 2002 i un homenatge a la seva trajectòria a la mateixa localitat l’any 2012, un any abans del seu traspàs.
![Imatge de l'estudi del pintor Imatge de l'estudi del pintor](https://raimon-roca.cat/wp-content/uploads/2022/03/IMG_1263.jpg)
La pintura de Raimon Roca es troba en moltíssimes col·leccions particulars així com en fons d’art com el del Banc de Sabadell o el de la Casa Reial Espanyola.
Al llarg de la seva carrera Raimon Roca va realitzar més de 60 exposicions i va obtenir nombrosos reconeixements:
- Convidat destacat a la Exposición Nacional de Bellas Artes de Barcelona de 1942
- Pintor habitual de la Sala Gaspar de Barcelona (la sala on exposava Picasso) de 1945 a 1960
- Primer Premi al II Saló Biennal de Belles Arts de 1955
- Pintor habitual de la prestigiosa galeria La Pinacoteca a partir de 1978
- Homenatjat per l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell amb una Exposició Antològica l’any 2000
- Medalla de la Vila de Castellar del Vallès, 2002
Exposà a llocs com Sabadell, Terrassa, Barcelona, Madrid, Bilbao, Gijón, Málaga, Andorra o Miami.
I en la seva faceta mural pintà les esglésies de Begur, la de Calella de Palafrugell, la de Sant Martí del Clot (Barcelona), la capella del Palau d’Hevia a Oviedo o el Banc de Crèdit Andorrà, entre d’altres.