Raimon Roca i Ricart

Raimon Roca - fotografia Josep M. roca

(Vic, 1917 – Castellar del Vallès, 2013)

Raimon Roca i Ricart va néixer el 20 d’agost de 1917 a Vic i, cinc anys més tard, la seva família es va traslladar a Sabadell, on va veure aflorar la seva vocació artística.

Roca tenia disset anys i treballava de pintor de parets quan, marcat per la influència de Gimeno i Mir, va començar a elaborar les seves primeres obres de manera totalment autodidacta. Poc temps després, havent assistit a l’Escola d’Arts i Oficis de la localitat vallesana —amb mestres com Antoni Vila Arrufat o Joan Vilatobà, entre d’altres— i a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, va decidir convertir la pintura en el seu modus vivendi. I així va ser, doncs, ja l’any 1941, a l’edat de 24 anys, va fer la seva primera exposició a l’Acadèmia de Belles Arts i va suposar un èxit tan rotund que va vendre tota l’obra exposada.

Raimon Roca - fotografia Josep M. roca

Equidistant als diferents moviments artístics dels anys cinquanta i seixanta, Raimon Roca va seguir una tendència que podríem anomenar postimpressionista i que veiem reflectida en els seus nombrosos paisatges i també en els seus retrats i bodegons. Val a dir, però, que, essent com era un home i pintor de múltiples inquietuds, als inicis de la seva carrera pictòrica, Roca es va dedicar així mateix a la pintura mural de caràcter religiós i al disseny de vitralls.

Instal·lat a Castellar del Vallès des de 1946, després del seu matrimoni amb Dolors Roumens, va rebre la medalla de la Vila el 2002 i un homenatge a la seva trajectòria a la mateixa localitat l’any 2012, un any abans del seu traspàs.

Imatge de l'estudi del pintor

La pintura de Raimon Roca es troba en moltíssimes col·leccions particulars així com en fons d’art com el del Banc de Sabadell o el de la Casa Reial Espanyola.

Al llarg de la seva carrera Raimon Roca va realitzar més de 60 exposicions i va obtenir nombrosos reconeixements:

  • Convidat destacat a la Exposición Nacional de Bellas Artes de Barcelona de 1942
  • Pintor habitual de la Sala Gaspar de Barcelona (la sala on exposava Picasso) de 1945 a 1960
  • Primer Premi al II Saló Biennal de Belles Arts de 1955
  • Pintor habitual de la prestigiosa galeria La Pinacoteca a partir de 1978
  • Homenatjat per l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell amb una Exposició Antològica l’any 2000
  • Medalla de la Vila de Castellar del Vallès, 2002

Exposà a llocs com Sabadell, Terrassa, Barcelona, Madrid, Bilbao, Gijón, Málaga, Andorra o Miami.

I en la seva faceta mural pintà les esglésies de Begur, la de Calella de Palafrugell, la de Sant Martí del Clot (Barcelona), la capella del Palau d’Hevia a Oviedo o el Banc de Crèdit Andorrà, entre d’altres.